interview kahwin

Salam Readers



Yeay!!
alhamdulilah interview dengan pejabat agama dah selesai

pagi rabu, ditemani en. tunang..
saya pergi pejabat agama yang berhampiran,
en. tunang on leave so dia boleh lah hantar saya..

sampai pejabat agama dalam pukul 9.00 pagi,
datang awal sebab saya tak ambil half day atau cuti pagi tu..

semua dokumen - ok lengkap
my side and his side
all checked

en. tunang tunggu dalam kereta..

alhamdulilah semua urusan berjalan dengan lancar
orang yang datang interview pon tak ramai
ustazah yang interview pon ade

bagi dokumen dekat kaunter,
nanti dia tanya kahwin dengan orang satu negeri atau tidak
bayar rm20-00
tapi kakak kaunter tak ade resit..
hai laa..

tunggu jap..
ok kene interview dekat meja depan kaunter
so nasib lah semua orang yang lalu boleh nampak

soalan-soalan nya:
1. mengucap dua kalimah syahadah berserta makna
2. bacaan doa iftitah
3. niat solat maghrib
4. jenis-jenis najis berat & cara menyucikannya
5. tanggungjawab suami terhadap isteri

sejujurnya ada lah jawapan yang terkurang dekat sana sini
nasib baik ustazah tu tolong dan meredakan gemuruh i tu..
LULUS

okey, at this time saya pulak yang banyak tanya dekat dia
ala..tanya dekat ustazah macam mana nak hadapi situasi sebagai isteri
yang kemungkinan akan long distance/week day untuk beberapa ketika nanti
hubungan dengan bakal mertua & responsible seorang suami 

ustazah bagi nasihat:
banyak-banyak lah bersabar
lagi-lagi kalau selepas kahwin duduk asing-asing
dugaan yang lagi hebat & berat

lepas tu tunggu dia proses borang
kakak kaunter tu bagi senyuman & ucapan selamat berbahagia :)

dah boleh kahwin,hehe

Comments

  1. hehe dah pas dah interview... mesti cuak kan... ngee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslah, even semua soalan daily rutin kita kan.
      tapi kalau depan orang gemuruh lah jawabnya :)

      Delete
  2. b2b johor awal2 lagi dah rasa nervous kan kene interview bagai..

    nanti time nikah tok imam soal lagi tak?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends dekat imam/kadi tu kot dear,
      tapi basic jee lah, maybe dia akan suruh kita mengucap 2 kalimah syahadah..harap2 nanti masa nikah takde lah dia nak tanya apa2 soalan..hee

      Delete

Post a Comment

Popular Posts