rezeki kerja

Salam Readers

Semalam balik kerja singgah giant sekejap.
tujuan asal adalah untuk beli fresh milk, buah delima dengan kurma.
semuanya untuk baby.hehehe
mummy dia nak yang terbaik jee untuk dia.

eh.bukan nak cerita pasal itu.tapi pasal rezeki kerja.
masa nak timbang buah delima tu.
saya rasa macam kenal dengan pekerja giant tu..
cara dia senyum..cara dia layan.
manis orangnya tau.

rupanya kawan kelas ko-k masa dekat universiti dulu.
tak sangka jumpa dekat sini.i means muar.suatu tempat yang jauh dari hometown dia
sebab she is from perak.
jauhnya merantau.mencari rezeki.
daripada perbualan tu dapat rasakan yang betapa susahnya dia nak cari kerja.
pernah kerja di merata-rata tempat yang tak setanding dengan kelulusan dia.
even dia graduate lebih awal satu tahun daripada saya.
 malahan tempat kerja sekarang pon tak setimpal dengan kelulusan dia.
tapi insyaallah daripada tutur kata dia, dia ikhlas dengan kerja sekarang.

balik tu asyik terfikir.
betapa rezeki setiap orang berbeza-beza.
muhasabah diri sebab selalu merungut gaji tak cukup,kerja tak best.
ada orang lepas graduate bertahun-tahun nak dapat kerja.
alhamdulilah.perjalanan saya sangat mudah.

semoga saya tak akan lupa diri.
bila berada di atas suatu hari nanti.
 

Comments

  1. tulah ramai je sedara mara kawan2 i ada degree sume keje biasa je. so jgn ingat org keje mcd ke kfc tu semua spm je mungkin dia xde rezeki lg dpt keje yg setimpal dgn kelulusan dia.

    ReplyDelete
  2. Elly da pregnant ke?? alhamdulillah...! :)
    Sila jaga diri dan baby sebaiknye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.alhamdulilah.
      dah pregnant ana :)
      thanks ;)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts