Tuesday, June 12, 2012

serba berdiri serba satu

 Salam Readersfeeling a bit confused as he ask me whether i want serba berdiri or serba satu?

Which one? what should i do?

Apekah semua nie, i need some clarification before made decision..
ini yang saya jumpe jawapan di internet :)Serba Berdiri :
Hantaran yang disertai dengan set barangan kemas (Emas) dari hujung rambut sampai la hujung kaki. Antara barang kemas yang perlu ada ialah Anting-anting, rantai, gelang tangan, cincin dan juga gelang kaki.

Serba Satu :
Hantaran yang simple bagi kelengkapan diri sahaja. Antaranya ialah telekung, wangian, pakaian, selendang dan sebagainya.ini lagi :)


 a) tarikh : setahun hidup/mati

 
Setahun hidup bermaksud, jika tarikh bernikah telah ditentukan pada tahun hadapan, tiba-tiba pihak lelaki dah cukup duit untuk buat belanja sebelum tarikh yang sepatutnya maka boleh dilaksanakan nikah tersebut.. Maknanya kalau ada duit kira jalann dah... Setahun mati pula, jika tarikh telah ditentukan pada tahun hadapan, tiba-tiba pihak lelaki dah cukup duit untuk buat belanja sebelum tarikh yang dijanjikan, maka perlu dipenuhi janji tersebut. Makna kena ikut janji..Tarikh begini maka majlis pun kena begini. Tak kiralah cukup duit ke tak... Majlis tetap kena jalannn...

b) hantaran : serba berdiri/ serba satu, serba dua / cuci

Kalau bab hantaran ni.. sekarang jarang dengar dah...
Tapi masih ada lagi diamalkan oleh mereka2 yang kuat pegang pada adat.. ish3..
kalau hantaran serba berdiri.. maka pihak lelaki kena bagi satu set barang2 kepada perempuan.. Dari hujung rambut hingga hujung kaki.. Dari tudung, baju, cincin, anting2, rantai, gelang tangan/kaki, kasut.. semualah... dah nama pun berdiri.. Complete sett..
Adapun jika hantaran serba satu.. maka pihak lelaki kena bagi semuanya satu.. Tudung 1, baju 1, gelang 1, anting 1.. Segala2nyalah 1...
Sama juga jika hantaran serba 2.. Maka setiap hantaran tersebut perlu 2 set setiap 1...
Kalau hantaran serba 3.. maka setiap hantaran tersebut perlu 3 set setiap 1...JUST WANT TO SHARE :)


Sumber ini Sumber ini

4 comments:

mompreneur

Assalamualaikum kesayangan. its me. right now.