masterchef

Salam Readers


Juara masterchef malaysia dah ade...
sekarang nie tengah sibuk dengan Masterchef Selebriti Malaysia pulak,
tapi masterchef untuk dapur sendiri? Bile LAGI??? huhu dulu my mum sibuk suruh i belajar memasak i buat endah tak endah jee, tapi sekarang nie macam tak cukup masa nak belajar memasak..
Macam mane i nak masak untuk my husband nanti..ooo tidak.. bukan tak tahu masak langsung tapi boleh memasak belum tentu sedap atau tidak..chef wan tolong pinjamkan sentuhan memasak u itu,huhu



From now on i sudah bertekad dan tanamkan dalam hati untuk memasak bersungguh-sungguh :) Cukup lah i dapat satu kad kuning warning daripada si dia..i malu okey :(






















My preparation :

1.    BUKU RESEPI : kegunaan nya adalah untuk i tulis semua resepi turun-temurun keluarga..mesti ade nie kalau nak harapkan kad memori otak i memang jangan harap lah..hari ini belajar next week dah lupe, erk banyak makan semut laa nie


2.    NO BAKING : mengehadkan diri daripada aktiviti membuat kek dan cupcake..ish ish ini yang paling i suka, just i kena hadkan diri i daripada buat aktiviti ini sahaja..hari tue i pergi tesco nampak baking starter kit,huhu macam nak beli tapi setelah dapat kad kuning i hold dulu,huhu


3.    AFC :  Tengok Asian Food Channel selalu,hehehe semoga dapat rahmat daripada saluran itu :)


4.   RAJIN : Merajinkan diri dan memotivasikan diri untuk selalu pergi ke dapur..huhu yee yee i dah terbayangkan macam mane nanti dah kawen i jadi lost dalam my own kitchen,huhu luas sangat ke dapur rumah u tu? i mean lost yang blur tak tau nak masak ape? haru-biru laa


5.  TEKAD & USAHA: walau ape pon  i dah bertekad untuk pandai memasak (jadi juara masterchef dapur rumah sendiri) sebab i tak nak malu dengan si dia or his family..nanti tiba-tiba mak si dia nak makan mee kari, macam mane i  nak  cari,huhu okey untuk mengelakkan i malu nanti lebih baik i belajar masak dengan lebih efisien dan cemerlang,hihi


























kene ade apron untuk memasak macam ini :)





Comments

Popular Posts